Het was al langer bekend dat Google de voorkeur gaf aan websites met HTTPS en SSL certificaat. Deze websites scoorden namelijk hoger in de zoekresultaten. Vanaf oktober 2017 doen ze er echter een stapje bovenop. Bij websites die nog op HTTP lopen verschijnt er een waarschuwing met ‘niet veilig’.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) is het protocol waarmee gegevens via het internet verstuurd kunnen worden. Wanneer jij bijv. www.website.nl intikt zal de browser dit aanvullen tot http://www.website.nl. Hier merk je normaal gesproken niets van binnen de browser.

HTTPS is hetzelfde protocol met de toevoeging van ‘secure’. Het houdt simpelweg in dat jouw gegevens beveiligd verstuurd worden. Je herkent HTTPS door het groene slotje met de tekst ‘veilig’ erachter.

 

Wat doet HTTPS precies?

Het beveiligde protocol doet eigenlijk het volgende:

  • Encryptie: Gegevens tussen jouw apparaat en de server van de website worden versleuteld verzonden. Daardoor kan niemand meekijken of jouw informatie stelen terwijl je op de website aan het surfen bent.
  • Data integriteit: De gegevens die verstuurd worden kunnen niet gewijzigd worden zonder dat jij het weet.
  • Authenticatie: Wanneer je een website bezoekt controleert jouw computer achter de schermen of het SSL certificaat van de website geldig en juist is.

 

Wat betekend het concreet voor jouw website?

Google zal steeds strenger op gaan treden tegen onbeveiligde websites (HTTP). Wanneer jouw website als ‘niet veilig’ bestempeld wordt en daarnaast flinke gevolgen heeft voor de vindbaarheid van de website resulteert dit natuurlijk in minder positieve indrukken van jouw website. Overstappen naar HTTPS is dan ook niet meer dan logisch.

Alle websites die door ons gehost worden, worden voorzien van het Let’s Encrypt certificaat. Wanneer jouw website echter gebruik maakt van een formulier raden wij aan om gebruik te maken van een beter SSL certificaat. Wij bieden diverse SSL certificaten aan en kunnen daardoor altijd tot een passende oplossing komen.

Neem contact met ons op.