Vandaag kreeg ik weer de vraag waarin het nou zo belangrijk is om een niche of ideale klant te hebben. Ik zie dat het moeten kiezen van een niche bij veel bedrijven een hoop weerstand met zich meebrengt.

“Maar ik wil juist iedereen helpen”

Ik begrijp dit volkomen. Je bent je bedrijf gestart om anderen te helpen en je wilt liever niet bij voorbaat mensen uitsluiten van jouw diensten. Zeer waarschijnlijk ben je stiekem ook bang dat je veel potentiële klanten laat liggen wanneer jij je richt op één specifieke groep mensen. Toch is het één van de belangrijkste stappen die je moet nemen wil je een succesvol bedrijf opbouwen.

 

Als jij iedereen probeert te bereiken bereik je niemand

Ok.. Je kunt waarschijnlijk vast wel wat klanten krijgen binnen je netwerk maar je zult nooit een zeer succesvol bedrijf op kunnen zetten. Stel je dit eens voor. Je staat in een vol treinstation en je wilt de aandacht van de mensen hebben. Je begint te roepen “Hey iedereen! Mag ik jullie aandacht?”. De mensen denken waarschijnlijk dat er iets mis met je is en zullen je negeren. Nu bedenk je dat er vast iemand Jan heet. Dus begin je te roepen “Hey Jan!”. Zeer waarschijnlijk zullen er een paar mensen denken dat je het tegen hun hebt en zich tot je richten. Voila, je hebt hun aandacht te pakken.

Als je iedereen probeert te bereiken bereik je niemand. Zorg dat je dat onthoudt.

 

De specialist verdient meer dan de generalist

Specialisten verdienen meer geld, krijgen meer respect, en hebben over het algemeen meer plezier in wat ze doen. Neem bijvoorbeeld een arts versus een hersenchirurg.

De arts krijgt veel verschillende soorten patiënten, zit vaak in een klein kantoor zonder ramen, en werkt veel uren. Het gaat om cijfers. De arts werkt zo veel mogelijk patiënten af op een dag, hij diagnostiseerd ze, en gaat weer door naar de volgende. De artsen krijgen minder respect en waardering voor hun werk. Je hebt waarschijnlijk nog nooit een arts gezien op de cover van een magazine of krant. Ze krijgen daarnaast ook geen fantastisch salaris.

Dan heb je de hersenchirurg. Dit is ook een arts maar dan met een specialisatie. De hersenchirurg heeft vaak een mooi kantoor, ziet een paar patiënten per week en hoeven daardoor ook niet zoveel uur te werken. Ze komen naar het werk voor een paar operaties, doen waar ze goed in zijn, en dan zit het er alweer op. Hersenchirurgen krijgen veel respect en worden gezien als genieën. En het salaris? Die is aanzienlijk hoger.

Het grote verschil zit hem dus in de specialisatie. Specialisten krijgen meer respect, meer geld, en hebben meer plezier in hun werk.

 

Hoe kies je jouw ideale klant?

Maak een lijst met dingen waar jij affiniteit mee hebt. Dit kunnen sporten, leeftijdscategorieën, bepaalde functies of wat dan ook zijn. Vervolgens kijk je in hoeverre je deze dingen kunt koppelen aan jouw dienst. Wellicht wordt jij de nieuwe mindset coach voor toptennissers? Een burnout coach voor ZZP’ers?

Denk in ieder geval goed na over wie je wilt helpen, hoe je ze wilt hebben, en hoe jouw dienst deze doelgroep verder helpt.

Denk ook goed na over wie je niet wilt helpen. Wanneer mensen zich aanmelden die je niet wilt of kunt helpen.. Ben dan eerlijk naar jezelf en stuur deze mensen door naar bedrijven die ze wel kunnen helpen. Op de lange termijn kost het je namelijk meer dan het oplevert.

 

Vragen? Ik beantwoord ze graag via de chat!