Conversie optimalisatie (afgekort CRO) is een veelbesproken onderwerp binnen de marketingwereld. Wellicht heb je er wel eens van gehoord of heb je je vrij recent al ja-knikkend door een gesprek heen moeten blufen. Maar wat is het nu eigenlijk precies en wat kun je ermee?
Conversie optimalisatie is het optimaliseren voor conversie.
Tja. Zo simpel is het eigenlijk. Er zijn verschillende conversie optimalisatietechnieken met allemaal hetzelfde doel: een hoger percentage bezoeker de gewenste actie laten nemen. Bij webshops hebben we het dan veelal over aankopen en bij websites over het achterlaten van een e-mail adres, een offerte-aanvraag of het opnemen van contact.
In de meeste gevallen wordt conversie optimalisatie toegepast door één aanpassing aan de site te maken, deze aanpassing te testen, om vervolgens de opgedane inzichten te gebruiken om de site te optimaliseren. Conversie optimalisatie is dan ook een doorlopend proces van allerlei kleine testen waardoor de site steeds beter gaat presteren.
Indien je alle details omtrent conversie optimalisatie wilt weten kun je het beste dit artikel van Neil Patel lezen.
Waarom zou ik mij druk moeten maken om conversie optimalisatie?
Voor een webshop ligt het natuurlijk voor de hand. Als je conversieratio bijvoorbeeld van 3% naar 5% gaat en op een gemiddelde dag heb je 1.000 bezoekers dan betekend dit dat je 20 klanten meer hebt per dag. Als de gemiddelde aankoop van die klanten €50,- is betekend dit dat je €1.000,- per dag meer omzet hebt.
En als ik een website heb? Nou, als je mensen bijvoorbeeld contact wilt laten opnemen via jouw website en je hanteert dezelfde cijfers als hierboven dan betekend het dat je met 20 extra potentiële klanten in gesprek bent.
Voor de duidelijkheid:
- Conversie optimalisatie zorgt ervoor dat je kosten om een klant aan te trekken (CPA) omlaag gaan.
- De resultaten van conversie optimalisatie zijn blijvend terwijl campagnes resultaat opleveren zolang ze actief zijn.
- Door conversie optimalisatie kunnen Facebook en AdWords campagnes veel winstgevender worden. Je CPA is namelijk lager.
Conversie optimalisatie is toch alleen interessant voor de grote jongens?
Je denkt nu waarschijnlijk, “leuk Tim, maar mijn website heeft geen duizenden views per dag dus dan is het toch niet interessant?”
Wel dus!
Het is een grote misvatting bij ondernemers dat je een miljoenenbedrijf met duizenden dagelijkse bezoekers nodig hebt voordat conversie optimalisatie interessant wordt.
En ik snap wel waar die gedachte vandaan komt. Je hebt vast en zeker al eens gehoord van A/B (split)testen. Om een A/B test goed uit te voeren heb je een bepaalde hoeveelheid verkeer nodig om statistische significantie te behalen. Bij sommige websites zou het daardoor een maand (of langer) kunnen duren voordat de juiste hoeveelheid behaald is. Ontzettend frustrerend natuurlijk!
Maar gelukkig is een A/B test maar één van de technieken. En zelfs als je A/B testen zou willen gebruiken op een site met weinig verkeer, zijn er manieren waarop je deze testen kunt instellen om statistische significantie sneller te bereiken.
Wil je meer informatie over conversie optimalisatie voor websites met weinig verkeer? Bekijk dan deze artikelen:
- Testing tips for low-traffic sites van Optimizely
- 8 conversion optimization tips for low-traffic sites van Jeremy Said
- How to do conversion optimization with very little traffic van ConversionXL
Heb je liever iemand om mee over je website te sparren? Plan dan vrijblijvend een adviesgesprek met mij in.