Verloren Jeugd is een tentoonstelling over de arbeids-omstandigheden en kinderarbeid in de Maastrichtse glas- en aardewerk industrie

Maastrichts aardewerk veroverde de wereld in de 19de eeuw. Iedereen weet, dat de arbeidsomstandigheden daar in die tijd behoorlijk te wensen overlieten. Veel fabrieksarbeiders leden, en stierven vaak ook, aan de pottemennekeskrenkde (stoflongen) of aan loodvergiftiging. En, tot overmaat van onrecht en ellende: een aanzienlijk deel van de arbeiders was kind. Kinderen van 9 jaar of jonger werkten, ook in de nachtdienst, en vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De tentoonstelling gaat over deze kinderen en hun gezinnen, over het sociale verzet en over de in 1887 gehouden parlementaire enquête naar de omstandigheden in de Nederlandse fabrieken. De glas- en aardewerkfabrieken van de gebroeders Regout waren berucht, maar zeker niet de enige fabrieken in het land die kinderen lieten werken in de 19de eeuw.

Project

In samenwerking met het team tentoonstellingen van Centre Céramique hebben wij een tentoonstelling ontwikkeld over kinderarbeid in de 19e eeuw. De tentoonstelling spreid zich over 24 meter en wordt versterkt met een interactieve video die de parlementaire enquête in 1886-1887 nabootst.

Kleurgebruik

Charleston Green

#2B2B2B

Dark Vanilla

#D3C7AF

Ben je overtuigd?

Laten we het dan eens hebben over jouw project.

Vertel ons meer